torsdag 27 maj 2021

Lipödem, lymfödem och Kompressionsstrumpor

Jag har i och med att jag gått så länge med med mitt lipödem, fått problem med lymfflödet. 

Jag tror att det är så att lymfvätskan i benen läcker in i fettcellerna dagligen pga att fettcellerna stoppar lymfflödets framfart.  Jag vill lite lekmannamässigt diagnostisera mig själv med lymfödem.

"Lymfödemet" yttrar sig bland annat i att mina underben svullnat under dagen och minskat i omfång, till viss del, under natten. 

Till viss del säger jag, för att all vätska försvann inte under natten. Lite av vätskan blev kvar i fettcellerna, som på så sätt blev större och större.  

Efter alla år, med obehandlad lipödem, var mina underben så fulla med vätska att det gjorde vansinnigt ont i vaderna varje dag. Benen kändes också som stockar och det blev tillslut omöjligt att gå ens kortare sträckor. 

Jag fick knäartros också, eftersom lymfvätskan och de megaförstorade fettcellerna gett mig en svår felställning i knäna samt smärta deluxe i båda knäna.

Det var en fantastisk läkare på min lokala vårdcentral som remitterade mig till en lymfterapeut på en annan vårdcentral, Stockholms läns landsting.

Det var en bit att åka. Det var det värt för jag fick träffa en fantastisk lymfterapeut på vårdcentralen. Hon har efter besöket förskrivit måttanpassade kompressionsstrumpor för att motverka lynfödemet.

Jag längtade så mycket efter mina strumpor att jag knappt kunde stå ut att vänta på dem. Ungefär som ett barn som väntar hela december på julafton och julklappsutdelningen.

Efter tio dagar dök strumporna äntligen upp i brevlådan. Jag har antecknat klockslaget när de kom, kl. 15.45 den 14 maj 2021 fick jag äntligen min första behandling för all värk och mina stockar till ben skulle äntligen få stöd.

Strumporna åkte på direkt.

Jag hade förberett mig genom att titta på en video på tillverkarens hemsida hur man skulle ta på strumporna.

Men skulle eventuellt vänja sig med strumporna genom att bära dem längre och längre tid för varje dag. Jag hann ha mina strumpor i ca 4 timmar första dagen. Dagen efter tog jag på mig strumporna och bar dem hela dagen. 

Inga problem. Så skönt.

För mig har strumporna verkligen hjälpt mig, den korta tid jag har hunnit ha dem. Visst har jag haft värk vissa dagar, men utan strumpor, är jag övertygad om att värken hade varit mycket värre. 

Mina knän har under första veckan känts mindre smärtsamma och jag har kunnat minska på de smärtstillande medicinerna. Min teori är att det blir mindre lymfvätska som stör och fyller ut i knäet.

Idag, torsdag 27 maj, har jag haft strumporna i ca 14 dagar och har märkt att jag kan dra upp dem längre än vad jag kunde när jag först fick dem.

Först trodde jag att jag tänjt ut dem eller förstört dem på något sätt så att de blivit mer elastiska. 

Men idag slog det mig. 

Kanske beror det på att omfånget på benen minskat och därmed blir strumporna längre...

måndag 24 maj 2021

Jag har Lipödem...

... orden snurrar runt i huvudet. Jag är glad, samtidigt som jag är ledsen.

Det är inte mitt fel att jag är såhär stor, jag är sjuk. 

I en sjukdom som heter Lipödem.


Nytt år, nya möjligheter

År 2023 tar sina första stapplande steg och jag hoppas att detta år är året då mänskligheten  börjar samarbeta för en bättre värld för alla....