måndag 19 september 2022

Min magsäcksoperation i korta drag.

Bild från 1177.se "Fetmaoperationer"


På bilden från 1177.se, här ovan, ser du hur mag-tarmsystemet ser ut. Det vänstra är en normal mage och tarm där hela magsäcken är med och bearbetar maten. Det högra är en GBP opererad mage. Där ser du hur större delen av magsäcken och första delen av tunntarmen är bortkopplad.

 Före operationen

Jag gjorde operationen på Ersta sjukhus, Stockholm. Innan jag skulle göra min GBP-operation (2008) fick jag information, av den läkare som skulle operera mig.  Han berättade bl a om  vilka vitaminer jag skulle ta,  livslångt efter operationen.   Jag fick veta att  jag skulle behöva ta blodprover varje år och att det var vårdcentralen som skulle ansvara för eftervården. 

Jag  fick också besöka dietisten på Ersta, där vi pratade om kosthållning och den dieten som måste hållas närmast efter operationen. Först flytande kost, sedan med puréform och sakta gå över till mat i mer fast form. 

Operation och hemgång

Operationen gjordes på en onsdag och när jag vaknade efter operationen mådde jag inte bra. De två tjejerna som opererades före mig var betydligt piggare. På fredagen stänges min avdelning och vi fick åka hem. Jag var i riktigt dåligt skick, trots det skickades jag hem.

Väl hemma sov jag hela tiden och väcktes av maken med jämna mellanrum för att äta mina soppor. Jag minns att jag kom ut i köket för att prata med maken och dotra  och känner då att någonting spricker i magen. Det kändes som när man öppnar upp ett blixtlås. Efteråt har jag fått veta att det var den gamla magsäcken som sprack.  Det gjorde fasansfullt ont. 

En ambulans tillkallades och jag åkte in till Södertälje sjukhus akutmottagning. På akuten fick jag så mycket smärtstillande att de inte vågade ge mig mer. Smärtstillningen hjälpte i princip bara kort stund innan smärtan ökade till orkanstyrka igen. Efter att ha tillbringat en tid på akuten berättade de att de inte ville operera mig där. Sent på kvällen skickades jag därför i ambulans upp till Ersta sjukhus, där jag fick ligga och vänta på att det skulle bli morgon. Min läkare fanns ingenstans. I stället kom en annan mycket trevlig läkare. Han lovade mig att jag inte skulle dö, då jag var ledsen och grät av dödsångest.

På lördagsmorgonen opererades jag igen och sedan följde en vecka med dränage ur bukhålan där innehållet i den gamla magsäcken läckt ut och skapat oreda , intensivvård, dropp, massiv antibiotika behandling och panikångest.

Efter operationen

Jag tillhörde ju den kategorin som inte gick ner ett enda gram efter operationen. Nu vet jag att det berodde på att jag inte överåt mat eller hade ett ätbeteende som ger övervikt. Det är ju lipödemet som ger övervikten, inte att jag åt för mycket.

När jag träffade dietisten, vid uppföljningen kort efter operationen, förhörde hon sig noga om min kosthållning. Jag hade inte gått ner ett enda gram i vikt. Jag minns att jag kände mig skuldbelagd att det var mitt fel att operationen inte gav någon viktnedgång. Jag följde alla listor och uppmaningar om vad, hur mycket och när jag skulle äta. Jag var verkligen en mönsterpatient. Det kändes som om de inte trodde på mig när jag berättade vad och hur jag åt och hur mina motionsvanor såg ut. 

Jag kände mig såpass misstrodd och misslyckad  att jag vägrade besöka dietisten på den uppföljningen som erbjöds fem år efter operationen. 

Från Ersta fick jag recept på vilka vitaminer och kosttillskott jag skulle äta resten av livet. De recepten har jag förnyat hos vårdcentralen varje gång de tagit slut. 

Nedan ser du vilka vitaminer jag äter dagligen:

Receptbelagda vitaminer: Kalcipos-D 500mg/400 IE (2/dag),  Vitamin B-12 1mg (1/dag). 

 Kosttillskott: Mitt val kvinna 1/dag

I dagarna har jag upptäckt att rekommendationerna har ändrats. Jag äter den allra minsta dosen som rekommenderas av D-vitaminet t ex. Med en kropp som inte tar upp mediciner lika bra som förr, kan man undra om det räcker. Dessutom har det utvecklats vitaminpreparat som är gjorda speciellt för personer som gjort en GBP operation.  Ingen från sjukvården har upplyst mig om det utan man har slentrianmässigt förnyat receptordinationen från 2008.

På jakt efter information om uppföljning för långtidsopererade 5 år+

Jag har levt som vanligt efter min misslyckade viktoperation. Jag har ätit mina vitaminer, ibland har jag varit till VC för blodprov. Vilka prover som tagits och vad de visat har jag inte haft kunskap om.  Eftervården har väl inte fungerat optimalt, då varken jag eller de läkare jag besökt innehar den kunskap som krävs för att se till att jag får i mig den näring som krävs för att må bra. 

Jag upplever att det är inte många inom sjukvården är kunniga om hur en GBP opererad kropp fungerar. Jag inser att  jag  är ansvarig för att inhämta kunskap och information om långtidsuppföljningen.

"Dr Google" har i alla fall varit mycket behjälplig. Jag vände mig till Dr Google  efter att jag pratat med Ersta sjukhus för att få hjälp med att reda upp hur jag skulle äta för att få i mig alla näringsämnen jag behövde för att må bra, vilka blodprover som skulle tas, hur de skulle tolkas... Jag fick prata med en person som inte hade en aning, denne visste inte till vem jag skulle vända mig för att få svar och rådet var att byta vårdcentral om jag inte var nöjd med den jag har idag. 

Dr Google och jag hittar information

Jag har hittat flera hemsidor med information om kost, näring, näringsbrister och rekommenderad uppföljning efter bariatrisk kirurgi.  De jag hämtat information från är:

-SOREG: Scandinavian Obesity Surgery Registry. Det är en hemsida där jag hittade en pdf-fil som heter:"Nordiska riktlinjer för monitorering och supplementering med vitaminer/mineraler samt uppföljning efter obesitaskirurgi". https://www.ucr.uu.se/soreg/

-Dietisternas riksförbund: som beskriver det mesta kring kosten. T ex näringsupptag, hur mycket av protein, fett, kolhydrat jag ska äta. https://drf.nu

-Svensk förening för metabol- och obesitaskirurgi (SFOK):  beskriver långtidsuppföljning av GBP opererade. T ex vilka blodprover som ska tas samt vilka tolkningsproblem av provsvaren som kan uppstå. De beskriver också varför näringsupptaget och vitaminupptaget i kroppen påverkas efter en operation. https://sfok.se/uppfoljning-efter-fetmakirurgi/

-Modifast. Där finns information om: -Viktnedgång efter viktoperation, -Vilka livsmedel ska man välja? -Kost efter operationen, -Hur ofta ska man äta? samt Tillskott efter GBP och Gastric Sleeve (den senare är också en viktoperation). https://www.modifast.se/sv/info/viktoperation.html

Där fick jag också veta mer om  ett, för mig, nytt tillskott. Ett  Allt-i-ett preparat med mineraler och vitaminer för opererade som heter: 

MedMade Bariatric Surgery Suppliments- allt i ett.  "En vitamineraltablett (FSMP-Livsmedel för speciella medicinska ändamål) som är anpassad specifikt för personer som genomgått en fetmaoperation  (bl a GBP) innehåller alla de vitaminer och mineraler som behövs efter en operation utefter de Nordiska riktlinjerna. Produkten innehåller också den rekommenderade formen av järn och kalcium för bästa upptag av dessa mineraler."  https://www.modifast.se/sv/info/tillskott-efter-gastric-bypass-och-gastric-sleeve.html



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Nytt år, nya möjligheter

År 2023 tar sina första stapplande steg och jag hoppas att detta år är året då mänskligheten  börjar samarbeta för en bättre värld för alla....